Network Menu

SWEA Professional Stories

Vår nya Professional Story kommer från Maria Larsson – Bjurfors/Barcelona

PORTRAIT MPUJOL

Mitt namn är Maria Larsson, jag är från Norrköping, utbildad civilekonom och 36 år gammal. Min familj består av min man Frederick som också är svensk och våra barn Henriette och Diderick som är 5 respektive 2 år gamla. Vi bor i ett hus i Sant Andreu de Llavaneres, barnen går på internationell skola i Montgat och vi har våra kontor mitt i stan. Så jag kan med gott samvete gå i god för Barcelonas fina infrastruktur, det är en stor skillnad mot exempelvis Göteborg där vi bodde tidigare där logistiken med bil inte alls är lika enkel som här. I Barcelona finns otaliga garage, fina motorvägar och rälsar omger staden så det är enkelt att röra sig inom regionen med såväl bil som buss och tåg.

Jag kom hit till Barcelona år 2012 då jag var mammaledig och min man utökade sitt arbete med spanska charkproducenter i Girona. Jag hade redan fått smak på livet som utlandssvensk då jag gjorde en del av mina studier i Zürich. Även i välorganiserade Schweiz såg jag möjligheter i karriären att kombinera en ny miljö och kultur med svenska erfarenheter och kunskaper och på såvis kunna effektivisera och utveckla befintliga tjänster. Så jag applåderade förändringen i min och min mans liv med en utlandsflytt till Barcelona och började söka efter vad jag skulle kunna ägna mig åt här nere.

Innan min mammaledighet hade jag arbetat på Handelsbanken och där bland annat med utlåning till spanska fastigheter så jag visste litegrann om bostadsmarknaden här nere, det tillsammans med vårt eget husköp i Sant Andreu de Llavaneres, gjorde mig nyfiken på om inte fastighetsbranschen kunde vara något där jag kunde ha en fördel av tidigare kunskaper inom finans i kombination med min nyvunna kunskap om Barcelona.

Jag började att arbeta på en mäklarbyrå här nere, med flott kontor, fina broschyrer och ett starkt varumärke. Jag skulle ansvara för att marknadsföra byråns bostäder i de nordiska länderna och således även ta hand de nordiska kunderna när de kom ner hit för visningar. Jag minns när min första kund var i antågande, vi hade talats vid mycket per telefon och mail och jag var så redo att göra min första försäljning. Men, jag förberedde inte besöket mer än att avisera min spanska kollega om vilka hus vi ville titta på och datum och tid för detta. Min spanska kollega var ansvarig för bostäderna och jag skulle fungera som översättare åt min svenska kund och såklart som införsäljare av området i sig sett från ett svenskt perspektiv. Dagen kom och jag och mina kunder klev in i min kollegas bil. Allt som kunde gå fel den här dagen gjorde just det, allt från att min kollegas bil fick bensinstopp, ett av husen vi skulle titta på hittade inte min kollega, vi irrade runt ett tag men gav sedan upp. Husen vi tittade på var större gårdar men i inget av fallen visste min kollega var nga eventuella tomtgränser kunde tänkas gå. Magplask på första visningen, lärdomen var hård men nyttig, när två olika kulturer möts ska man inte ta något förgivet, det outtalade skall alltid uttalas. Ja, en svensk kund vill veta de exakta tomtgränserna, den exakta fastighetsskatten, hur vattensystemet fungerar etc för alla hus som han eller hon besöker, oavsett om intresset för köp finns eller inte. En spansk kund behöver nödvändigtvis inte dessa uppgifter fören han eller hon verkligen har fastnat för en bostad, då kan vi gräva mer på djupet. Inget är rätt eller fel, det som är det mest naturliga i världen i en kultur är motsatsen i en annan. I ärlighetens namn tycker jag inte att kollegan på min byrå bara hade otur med kulturkrocken, bakom den fina fasaden, de vackra broschyrerna dolde sig ett många gånger mycket slarvigt arbete, men det var tydligt för mig att mitt arbete och min möjlighet skulle bli att vara bryggan mellan kulturerna och öppna upp informationen i ett fastighetsköp med transparens för båda parter som största mål.

LGH Poble NOu

Jag hoppade av den fina byrån och startade min egen verksamhet, fastighetsmäkleri med fokus på utländska köpare och i synnerhet svenska köpare. År 2013 ville Bjurfors fastighetsmäkleri i Sverige entra den spanska marknaden. Jag anslöt mig då till deras varumärke och driver fortsatt idag Bjurfors i Katalonien. Vi fortsätter att växa och jag har idag 6 medarbetare hos mig på kontoret. Vår transparenta arbetsmodell har visat sig fungera mycket bra på även andra nationaliteter än svenskar så vi har precis startat att bredda vår aktiva marknadsföring mot de tysktalande länderna. Andelen spanska köpare växar också som även de uppskattar vår affärsmodell.

Det mest utmanande under mina företagare år i Barcelona har varit att lägga band på frustrationen när saker inte flyter på som de borde göra. I början när jag kom hit använde jag mycket energi på att ondgöra mig över ineffektivitet, oförmåga till problemlösning etc. Jag har under åren lärt mig att nästan uppskatta detsamma som skapade så mycket stress i början. Tack vare att jag kommer från en kultur där vi redan från skolan lär oss om kreativ problemlösning, grupparbeten, samarbeten etc har jag kunnat applicera det här på den spanska bostadsmarknaden och på så vis kunnat konkurrera trots att jag från början hade bristfälliga språkkunskaper och inget lokalt nätverk. På köpet fick jag också den spanska kulturen med de starka personliga mötena som i Sverige avhandlas med ett snabbt email men som här faktiskt genererar verkliga möten med intressanta människor där det inte sällan blir meraffärer därför att man faktiskt tog sig tiden och satte sig ner och pratade med varandra istället för det korta email svaret. De många personliga mötena som är min vardag både ger och tar energi såklart, men i det stora hela så är min erfarenhet att affärsklimatet är mycket varmare i Barcelona kontra i Sverige, effektiviteten stryker på foten men jag har kommit fram till att stressen många gånger blir mindre efter ett personligt möte med någon där ett problem skall avhandlas än med en elektronisk diskussion över nätet, så effektivt nej! men humant ja!

Jag fick en fråga om jag skulle rekommendera en vän att flytta ner till Barcelona. Det är för mig ett mycket lätt svar: JA såklart! Livet här rent privat är enkelt att sälja in, det gör jag ju varje dag på jobbet. Vår fantastiska region med allt inom räckhåll vare sig du vill stå på skidor, gå på vingård eller leva strandliv, allt det i kombination med den meteropoliska storstaden är förstår oslagbart. Men , även ur ett business perspektiv skulle jag rekommendera en flytt. Det finns många branscher här nere som inte är lika mogna som i Sverige. Jag ser allt från byggföretagens arbetsmetoder, blomsteraffärerna och trädgårdshandlarnas utbud till våra chiringuitos i Llavaneres menyer. Det finns plats för utveckling!

Mina tre tips som jag vill skicka med till dig som funderar på att förverkliga din business dröm i Barcelona är

  1. Skaffa dig ett nätverk med den bästa yrkespersonen inom varje kategori. För mig betyder det exempelvis: advokat, arkitekt, revisor. Nyckelpersoner i mina försäljningar som jag har ett starkt samarbete med och mycket högt förtroende fö. Inom varje bransch finns det där nätverket som kommer att få dig att kunna hålla din kvalitet på din produkt eller tjänst jämn.
  2. Tro på din grundidé även om den är okonventionell ur en spansk synvinkel. Kanske är det just tack vare det okonventionella som du kommer att lyckas!
  3. Enjoy! Det kommer att vara motigt, frustrerande, tyngre administrativt än vad du med dina svenska ögon kunde föreställa dig från början, MEN Det kommer vara otroligt roligt, för du kommer att ha medvind också och då kommer att kunna se frukten av dina ansträngningar. NJUT och FIRA när det går bra!

*****

Sofia Gidlööfs Professional Story:

unspecified13

Jag heter Sofia Gidlööf och driver butiken Gidlööf sen nästan 6 år tillbaka. Jag är född och uppvuxen söder om Stockholm i Aspudden.

År 2000 , bestämde jag mig för att åka till Barcelona en termin och plugga spanska. 3 månader blev 16 âr.

Här fick jag två barn, Emma och Joan, jag gifte mig, jag byggde ett hus, startade mitt företag och öppnade butiken Gidlööf.

Grund-idéen, med Gidlööf är att köpa in skandinaviska vintage möbler, utan namn, och sälja dom till ett rimligt pris i Barcelona.

Under åren som gått, har nya idéer föds och nya dörrar har öppnats.

Tidigt började vi designa våra egna möbler Gidlooforiginals, och för ett âr sedan startade vi Gidlööf Homestyling, där vi dekorerar hus och lägenheter innan försäljning.

Från Januari i år har vi även börjat köpa och sälja nyproducerade produkter från skandinavien, som vi mixar med vintage. 

bild swea 2

Det är inte alltid lätt att driva ett eget företag. Det är svårt att koppla bort och det finns månader när man undrar om det verkligen är värt det….

Trots fria arbetstider, arbetsuppgifter, semester när du vill och ingen som säger vad ska du ska göra finns det stunder när man tänker att det enklaste och bekvämaste skulle vara att jobba 9-5 och få in sin lön på kontot den 25:e!

Men trots det var nog min svåraste tid i Barcelona strax innan jag startade företaget. Jag och min familj bodde ett år i Stocholm när barnen var små, för att dom skulle bli flytande på svenska.

När vi kom tillbaka till Barcelona, hittade jag inte min plats, det fanns inga jobb och jag kände att jag var bunden till ett ställe där jag inte skulle kunna utvecklas proffesionellt. Därför är att få driva och utveckla Gidlööf en av de bästa sakerna som hänt mig. Varje motgång är en framgång! 

När jag startade för 6 âr sedan hade jag ingen aning om hur jag skulle gâ till väga?

Hitta möbler… Var?    Auktioner, hur fungerar dom?    

Hur ska jag fâ ner möblerna till Barcelona?    IVA? 

Teak, björk, furu?    50, 60 eller 70-tal?    Koppar, rostfritt, mässing?

Bruno Matsson?    Alvaar Alto?    Bernadotte?    Kockum?    Stringhylla?

Allt var nytt för mig!

bild swea 3

Första transporten vi gjorde frân Sverige var en katastrof. Vi bestämde oss får att transportera sakerna i container med båt. Vad vi inte visste var att containern vi hade valt var väldigt stor, och möblerna fyllde ungefär en 10-del. Det tog 2 månader att få den till Barcelona och väl i hamnen fick vi betala skyhöga tullavgifter.

Idag transporterar vi pa ett helt annat sätt, mycket mer effektivt och betydlig mer ekonomiskt

Jag är helt självlärd och det finns inget stopp för hur mycket mer det finns att lära.  

Barcelona är en perfekt stad för en butik som Gidlööf. Det finns ett bra utbud av design och arkitektur. Vad som skulle kunna förbättras är Barcelona-bornas tänk på återbruk, även om det har blivit bättre så är det fortfarande svårt för mânga att lägga pengar på använda saker. 

Pâ frågan om jag skulle rekommendera mina vänner att flytta till Barcelona skulle jag svara JAAAAAA!!! ALLA!!

…. i rent egoistiskt syfte, för att få ha dom nära….

Tre tips om man vill starta eget.

1. Do it!!! Alla problem löser sig. 

2. Ha en väldigt bra revisor!

3. Sluta aldrig att utvecklas.

För att se mer av Sofias vackra möbler gå vidare till gidloof.com

bild swea 5