Network Menu

Ordförande Agnetha Hesselius reseberättelse

SWEA världsmöte i Perth – “Down Under” 21-23 oktober 2017

Att ha förmånen att få representera sin avdelning på ett SWEA världsmöte är fantastiskt roligt och oerhört berikande. Att avdelningen som anordnar VM är på en plats du aldrig besökt tidigare, och att över 200 Sweor samlas från hela världen gör det till en unik upplevelse. Sweorna i Perth välkomnade oss med öppna armar och ett oerhört proffsigt arrangemang. Hjärtligt tack!

Torsdagskvällen inleddes med mingel och middag, och en äkta aboriginskt Welcome to the Country ceremoni. Ingrid Cumming — en Whadjuk Baladong Noongar kvinna från Perth, WA — som i sin roll som förvaltare av the Noongar Nation kallade på landets andar och förfäder att se över oss besökare under vår tid i deras land.


Fredagen var arbetsdag för de sju regionerna. I vår region VEMA, Västra EMA (Europa, Mellanöstern och Afrika) ingår Barcelona, Costa Blanca (ej närvarande), Göteborg, Holland, Irland, Lissabon, London, Marbella, Mallorca och Oslo. Vi avdelningsordförande värdesätter att träffas i verkliga livet och inte bara per telefon eller de videomöten som hålls månadsvis. Att få utbyta erfarenheter och dela med sig av idéer som kan vara till hjälp i styrelsearbetet är en viktig del av systerskapet som är välgrundat inom SWEA. Vi enades om att fortsätta att arbeta enl det manifest vi utvecklade förra året på Regionmötet i Lissabon. Den viktigaste målsättningen i manifestet är att öka medlemsantalet, stimulera engagemang och se till att alla känner sig inkluderade

Vi fick besök av SWEA Internationals ordförande Christina Hallmert och kanslichef Katri Olander, vice Internationals ordförande Pia Wennert och Tina O’Malley från PR-kommitteén, och även Vicki Almstrum webbredaktör, alla gav intressant information.

Varje region hade sina årsmöten på eftermiddagen där budgetar och kommitéer godkändes för det kommande året. Varje AO rapporterade om sin avdelning,

Kvällens middagstema var Segling, Surf och Strand, på South of Perth Yacht Club bjöds vi på en aussie-style-BBQ-middag.

Lördagen – Världsmötesdagen startade med att SWEA Internationals styrelse dansade Zumba under ledning av AO Anna Grind, SWEA Rom. Vi fick oss alla en rejäl energikick!

Styrelsen berättade i korta drag om visionen för SWEA: en självklarhet för svensktalande kvinnor som flyttar utomlands, en professionell och modern organisation som man känner sig hemma i och är stolt att tillhöra.

På programmet stod intressanta talare, först ut var Barbro Osher — Sveriges generalkonsul i San Fransisco, grundare av SWEA San Francisco och Pro Suecia filantrop — delade med sig av sina erfarenheter och var mycket inspirerande. Hela talet visades live via SWEA Världen Facebook Grupp och där med fick alla Sweor världen över möjlighet att ta del av hennes presentation.

Lisa Lindström, VD för designbyrån Doberman i Stockholm och New York ledde deltagarna genom en workshop fokuserad på samskapande. Kärnan var att involvera målgruppen redan från första början. Det var kreativ gemenskap i praktik. Två och två arbetade vi ihop lösningar på SWEAs rekryteringsproblem, lågt engagemang, ökat regionalt samarbete och mycket mer.

Appar, video, brädspel var en del av de prototyper och lösningar som föreslogs. Lisas föredrag gav mig personligen en enorm glädje och hopp om framtiden för ungdomarna av idag.

Volvo Group – Volvo var en av de stora sponsorerna för VM i Perth. Theresia Fors (vice VD Marketing & Communication Volvo Group Australia) berättade om Volvo Group i Australien och deras senaste stora globala initiativ att minska antalet dödsolycker i trafiken med Volvo Trucks. Stanna. Titta. Vinka.- kampanjen är riktad enbart till barn och sker via klassrumsundervisning. Via samtal och lek på trafikmatta får barnen lära sig de tre enkla stegen för att säkert korsa gatan när en lastbilar kommer vägen.

SWEA Professional Ursula Hultqvist, medlem i SWEA San Francisco presenterade SWEA Professional som hon startade 2011 såsom en undergrupp till SWEA.

SWEA Professional finns numera inom 25 olika SWEA-avdelningar och leds av individuella eldsjälar. För många avdelningar har bildandet av SWEA Professional betytt en medlemsökning på mellan 10-20%.

Bus – ett SWEA projekt Linda Ström berättade för åhörarna om BUS projektets utformande och resultat. Ett syfte med arbetsgruppen är att kartläggavåra redan etablerade- och potentiella medlemmars behov av stöd för svenska språket. Ytterligare ett syfte är att skapa verktyg och samla ihop resurser för föräldrar som bor utomlands och försöker lära sina barn svenska. Resultaten från projektet kommer snart att delas med alla Sweor.

Världsmötet avslutades med en festmåltid och show på Governments House. Tjusig burlesque, och Johny Domino – världens starkaste man- tar en sväng med SWEAs internationella ordförande Christina Hallmert och SWEA Perths ordförande Sofia Martin.

Trots den långa resan känner mig glad och full av energi och nya idéer. Jag önskar att fler av Sweorna i Barcelona kunde följa med på regionmöte eller världsmöte, det är då man verkligen känner storheten med SWEA – global kompetens, lokalt stöd och världsvid vänskap!

Ser fram emot ett nytt SWEA-år och tackar er alla för det som varit! Den 17 februari har vi årsmöte med efterföljande middag och jag hoppas se er alla där.

Med vänliga hälsningar,

Agnetha Hesselius

, ,