Network Menu

SWEA Professional Stories; Marie Rahm Ridell

Vår nya Professional Story kommer från Marie Rahm Ridell från Les Enfants. 

Kort bakgrund (född, uppvuxen, utbildning etc)

Mitt namn är Marie Rahm Ridell. Jag är född och uppvuxen i en liten stad i Östergötland.

Jag flyttade ganska tidigt ifrån Motala då jag sökte efter något större och mer. Detta större&mer blev då till en början Stockholm.

Väl där började jag att studera på Berghs School of Communications. Jag fascinerades av kommunikation och mötet med människor. Med skolans fantastiska koncept med lärare inplockade direkt från yrkeslivet och med elever redan med anställningar i olika branscher byggde jag upp ett spännande nätverk.

Jag trevade mig fram med olika kurser för att landa i det jag är bra på. Att starta, driva och leda projekt

Under mina år i Stockholm arbetade jag på en rad olika ställen. Sida vid sida med Bröderna Bronett och deras Cirkus Scott och Cirkusprinsessan samt nationella och internationella Reklambyråer. Startade och drev mitt eget företag som Frilansande Projektledare för att sedan få möjligheten att hoppa på den något kontroversiella mediakanalen Money Marketing Media; Oj, här fick man hålla i hatten, för om den blåste det rejält!

2005 gifte jag mig med Thomas, och kort efter det bestämde vi oss för att ge oss ut på vårt livs resa. Vi packade ihop vårt liv i Sverige och flyttade till Shanghai. Vi kom dit utan någonting annat än oss själva, vår företagsamhet och vår övertygelse om att Shanghai var stället att vara på. Vi byggde upp vårt nya liv och startade upp ett eget företag tillsammans. Kontaktade vårt stora gemensamma nätverk i Sverige och började erbjuda “factory direct” lösningar. Vi producerade produkter för svenska företag, där det kommunikativa låg i produkterna, där produkterna själva skulle berätta en historia.

1 år senare blev jag headhuntad av ett Holländskt-kinesiskt företag specialiserade inom Promotion och Retail. Här fick jag möjligheten att från grunden lära mig hela kedjan, från idé till design, sälj och produktion.

Under dessa år föddes även vår dotter Olivia.

2012, 6 år senare bestämde jag mig för att det var dags att gå vidare och testa mina egna vingar igen. I samma veva fick jag förfrågan om att ta över och ansvara för produktionen av Laila Bagges smyckes märke www.rockbysweden.se vilket jag självklart inte kunde säga nej till.

Samtidigt började lesenfants.se ta form. Med den stora kunskapsbank om produktion, kvalitetssäkring och att arbeta i Kina jag skaffat mig, och tillsammans med min drivna affärspartner Hanna i Sverige som fokuserade på sälj och etablerandet på svenska marknaden blev vi varandras förlängda armar i byggandet av ett nytt företag och varumärke.

Företagsidén föddes när vi som småbarnsföräldrar båda två såg det växande behovet och avsaknaden av smarta kvalitetsprodukter för förenklandet av livet för just småbarnsföräldrar.

Vi såg också trenden att föräldrar inte var rädda för att spendera mer pengar på innovativ design, smart funktion i kombination med hög kvalité. Trots graviditeter och varsin nyfödd bebis lanserades 2013 vår första kollektion av våra Bamboo Muslin Blankets och Muslin Squares i Sverige.

Idag har vi fler produkter och finns i ca 150 butiker runt om i Europa, och en stor milstolpe för oss var när vi började vår försäljning hos Apoteket Hjärtat i Sverige.

Vad förde dig till Barcelona?

Efter 8,5 år i Shanghai valde vi att flytta till Singapore. Detta för att öka livskvalitén för oss själva och våra barn. Valet att bo i Kina gick inte längre att försvara då luften och miljön hade blivit så dålig.

Men efter 10 år i Asien så tog våra jobb oss tillbaka till Europa. Jag skulle introducera Les Enfants www.lesenfants.se på Europa-marknaden och samma gällde min mans företag Brappies www.brappies.com

Som entreprenörer har vi haft det stora privilegiet att kunna välja var vi vill bo. Vi tog då en kväll upp den stora Atlasboken och kände båda… Barcelona är ju en fantastisk stad. En exotisk plats mitt i Europa, perfekt combo för livsnjutning och business. Tillräckligt nära Sverige, för att kunna “pendel-bo” på båda ställena men också tillräckligt långt borta för att kännas exotiskt och ge vardagen en guldkant.

Vad har varit det mest utmanande för dig under din professionella tid i Barcelona?

Största utmaningen med Barcelona är språket måste jag ju ändå säga. ALLT blir väldigt svårt! ”Att kunna kommunicera för att få veta mera” är ju nödvändigt, men när det inte riktigt går blir minsta sak till ett projekt. Det blir på så sätt ett utanförskap här om du inte behärskar språket. Rent affärsmässigt måste du kunna tala spanska för att bygga och framförallt bibehålla relationer.

Och även om Spanien ligger i samma Europa som Sverige så betyder det inte att det bara är enkelt och felfritt. Blir dagligen påmind om att alla länder har sina procedurer med hur allt fungerar, eller inte fungerar. Spanien inget undantag.

Sedan är Spanien ett väldigt priskänsligt land och det är en stor utmaning att få spanjorerna att vilja betala för kvalitet och design när billigare produkter finns att tillgå.

Det som känts mest positivt för Les Enfants som företag och varumärke här i Spanien, är att vi trots allt från början varit helt okända, och ändå har blivit så väl mottagna. En ynnest att ha fått möjligheten att lyfta fram vårt varumärke med sin skandinaviska design och höga kvalitet trots en något högre prislapp.

Oftast är det våra motgångar som är våra största tillgångar när man fått lite perspektiv. Dela gärna med dig av din största ”blunder” eller nitlott som du lärt dig mycket av.

Skolutbildning i all ära. Men när jag nu kikar i backspegeln så måste jag ändå säga att den bästa utbildning ändå måste komma från yrkeslivet. Learning by doing… och lärdomen av alla misstag! Jösses, man lär sig med andra ord hela tiden. Som entreprenör nyuppfinner du dagligen hjulet, och detta medför ju många missar och tabbar, helt oundvikligt!

Men, risken är ju att om du inte kastar dig ut i det okända kanske det aldrig ens blir av, så hellre leva med fel-prioriteringar, uppfinnandet av hjulet, tiden och energin du lägger på fel saker och sedan lära sig av dom alla.

Vilka av stadens aspekter skulle du lista som mest positiva utifrån ett professionellt perspektiv?

Barcelona är ju väldigt mångkulturellt och många unga innovatörer kommer hit, så vill man så finner man mycket inspiration.

Nätverkandet – verkar finnas en grupp för varje önskemål! SWEA Professional är ett bra exempel på det!

Närheten till det mesta du behöver, både i staden och utanför staden.

Det är även alltid en isbrytare och dörröppnare på andra marknader när du säger att du ringer från kontoret i Barcelona. ALLA verkar ha en väldgt positivt förhållande till just Barcelona.

Vilka aspekter går att förbättra?

Ibland känns det som att man befinner sig i en tidsmaskin… som då har kört bakåt i tiden. Staden känns emellanåt både gammalmodig och långsam i sin utveckling.

Skulle du rekommendera en vän att flytta till Barcelona? Varför?

ABSOLUT, utan tvekan! Skulle älska att få hit och samla alla mina vänner och familj !! Guldkanten på livet som Barcelona ger är just varför! Ljuset, klimatet, möjligheterna. Allt känns exotiskt på något vis.

Ge 3 tips/råd till andra inför starta egen verksamhet/förverkliga sin dröm i Barcelona?

Integrera dig i samhället, lär känna spanjorer och bygg ditt nätverk. Låt dina barn gå i spansktalande skola, där träffar man många nya kontakter.

Om möjligt, skynda långsamt. Gör investeringarna själva. Det ger resultat i slutändan.

Satsa på marknader du känner att du behärskar. Lämna över till agent eller distributörer på de övriga marknaderna som ni ändå vill in på. Spanien är en bra plats att starta eget på. Levnadskostnaden är låg och löner och konsulttjänster är billigare än i många andra länder.

 

 

, ,