Network Menu

Sveriges Nationaldag

Sveriges nationaldag firades i Barcelona med cava och skönsång

 

En sval och skön torsdagskväll samlades ett glatt gäng svenskar och Sverigevänner på en takterrass i centrala Barcelona för att fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Firandet var ett samarbete mellan SWEA Barcelona, Svensk-spanska handelskammaren i Barcelona (CCHSBCN) samt svenska konsulatet, och lockade ett 50-tal deltagare som gladeligen skålade för Sverige. Stämningen var hög, och det var härligt att uppleva den värme och gemenskap som de tre arrangörerna och deras medlemmar utstrålar.

 

Passande nog serverades cava som välkomstdrink när SWEA Barcelonas ordförande Agnetha Hesselius bjöd på några varma välkomstord och talade om SWEAs syfte: att främja det svenska språket och våra traditioner runtom i världen. Sedan berättade CCHSBCN:s ordförande Johan Cavallini om några av handelskammarens spännande evenemang, och därefter hölls ett högtidstal av Kristina Stenhammar, Sveriges konsul i Barcelona. Avslutningsvis sjöng den finstämda kören Polaris några vackra sommarsånger, och nog kändes det lite nostalgiskt att sjunga med i Den blomstertid nu kommer…

 

Som utlandssvensk känns det extra viktigt att hålla kontakten med sitt ursprung, och då blir dessa högtider särskilt betydelsefulla. Genom åren har jag främjat Sverige i många olika länder – på ambassader och generalkonsulat som UD-anställd, inom Exportrådet och som sekreterare i SWEA New York och nu här i Barcelona – men när nationalsången sjöngs och ett fyrfaldigt leve utbringades för fäderneslandet kände jag mig både lycklig och stolt över att vara svensk – i Barcelona.

 

Med utsikt över hustaken och Medelhavet skymtande i fjärran kunde de närvarande fortsätta att nätverka, äta svenskinspirerade tapas, småprata och njuta av den ljumma försommarkvällen. Skål och grattis på födelsedagen, Sverige!

 

Susanne Lomander

Sekreterare
SWEA Barcelona