Network Menu

SWEA Professional Stories

Vår nya Professional Story kommer från Marie Rahm Ridell från Les Enfants. 

Kort bakgrund (född, uppvuxen, utbildning etc)

Mitt namn är Marie Rahm Ridell. Jag är född och uppvuxen i en liten stad i Östergötland.

Jag flyttade ganska tidigt ifrån Motala då jag sökte efter något större och mer. Detta större&mer blev då till en början Stockholm.

Väl där började jag att studera på Berghs School of Communications. Jag fascinerades av kommunikation och mötet med människor. Med skolans fantastiska koncept med lärare inplockade direkt från yrkeslivet och med elever redan med anställningar i olika branscher byggde jag upp ett spännande nätverk.

Jag trevade mig fram med olika kurser för att landa i det jag är bra på. Att starta, driva och leda projekt

Under mina år i Stockholm arbetade jag på en rad olika ställen. Sida vid sida med Bröderna Bronett och deras Cirkus Scott och Cirkusprinsessan samt nationella och internationella Reklambyråer. Startade och drev mitt eget företag som Frilansande Projektledare för att sedan få möjligheten att hoppa på den något kontroversiella mediakanalen Money Marketing Media; Oj, här fick man hålla i hatten, för om den blåste det rejält!

2005 gifte jag mig med Thomas, och kort efter det bestämde vi oss för att ge oss ut på vårt livs resa. Vi packade ihop vårt liv i Sverige och flyttade till Shanghai. Vi kom dit utan någonting annat än oss själva, vår företagsamhet och vår övertygelse om att Shanghai var stället att vara på. Vi byggde upp vårt nya liv och startade upp ett eget företag tillsammans. Kontaktade vårt stora gemensamma nätverk i Sverige och började erbjuda “factory direct” lösningar. Vi producerade produkter för svenska företag, där det kommunikativa låg i produkterna, där produkterna själva skulle berätta en historia.

1 år senare blev jag headhuntad av ett Holländskt-kinesiskt företag specialiserade inom Promotion och Retail. Här fick jag möjligheten att från grunden lära mig hela kedjan, från idé till design, sälj och produktion.

Under dessa år föddes även vår dotter Olivia.

2012, 6 år senare bestämde jag mig för att det var dags att gå vidare och testa mina egna vingar igen. I samma veva fick jag förfrågan om att ta över och ansvara för produktionen av Laila Bagges smyckes märke www.rockbysweden.se vilket jag självklart inte kunde säga nej till.

Samtidigt började lesenfants.se ta form. Med den stora kunskapsbank om produktion, kvalitetssäkring och att arbeta i Kina jag skaffat mig, och tillsammans med min drivna affärspartner Hanna i Sverige som fokuserade på sälj och etablerandet på svenska marknaden blev vi varandras förlängda armar i byggandet av ett nytt företag och varumärke.

Företagsidén föddes när vi som småbarnsföräldrar båda två såg det växande behovet och avsaknaden av smarta kvalitetsprodukter för förenklandet av livet för just småbarnsföräldrar.

Vi såg också trenden att föräldrar inte var rädda för att spendera mer pengar på innovativ design, smart funktion i kombination med hög kvalité. Trots graviditeter och varsin nyfödd bebis lanserades 2013 vår första kollektion av våra Bamboo Muslin Blankets och Muslin Squares i Sverige.

Idag har vi fler produkter och finns i ca 150 butiker runt om i Europa, och en stor milstolpe för oss var när vi började vår försäljning hos Apoteket Hjärtat i Sverige.

Vad förde dig till Barcelona?

Efter 8,5 år i Shanghai valde vi att flytta till Singapore. Detta för att öka livskvalitén för oss själva och våra barn. Valet att bo i Kina gick inte längre att försvara då luften och miljön hade blivit så dålig.

Men efter 10 år i Asien så tog våra jobb oss tillbaka till Europa. Jag skulle introducera Les Enfants www.lesenfants.se på Europa-marknaden och samma gällde min mans företag Brappies www.brappies.com

Som entreprenörer har vi haft det stora privilegiet att kunna välja var vi vill bo. Vi tog då en kväll upp den stora Atlasboken och kände båda… Barcelona är ju en fantastisk stad. En exotisk plats mitt i Europa, perfekt combo för livsnjutning och business. Tillräckligt nära Sverige, för att kunna “pendel-bo” på båda ställena men också tillräckligt långt borta för att kännas exotiskt och ge vardagen en guldkant.

Vad har varit det mest utmanande för dig under din professionella tid i Barcelona?

Största utmaningen med Barcelona är språket måste jag ju ändå säga. ALLT blir väldigt svårt! ”Att kunna kommunicera för att få veta mera” är ju nödvändigt, men när det inte riktigt går blir minsta sak till ett projekt. Det blir på så sätt ett utanförskap här om du inte behärskar språket. Rent affärsmässigt måste du kunna tala spanska för att bygga och framförallt bibehålla relationer.

Och även om Spanien ligger i samma Europa som Sverige så betyder det inte att det bara är enkelt och felfritt. Blir dagligen påmind om att alla länder har sina procedurer med hur allt fungerar, eller inte fungerar. Spanien inget undantag.

Sedan är Spanien ett väldigt priskänsligt land och det är en stor utmaning att få spanjorerna att vilja betala för kvalitet och design när billigare produkter finns att tillgå.

Det som känts mest positivt för Les Enfants som företag och varumärke här i Spanien, är att vi trots allt från början varit helt okända, och ändå har blivit så väl mottagna. En ynnest att ha fått möjligheten att lyfta fram vårt varumärke med sin skandinaviska design och höga kvalitet trots en något högre prislapp.

Oftast är det våra motgångar som är våra största tillgångar när man fått lite perspektiv. Dela gärna med dig av din största ”blunder” eller nitlott som du lärt dig mycket av.

Skolutbildning i all ära. Men när jag nu kikar i backspegeln så måste jag ändå säga att den bästa utbildning ändå måste komma från yrkeslivet. Learning by doing… och lärdomen av alla misstag! Jösses, man lär sig med andra ord hela tiden. Som entreprenör nyuppfinner du dagligen hjulet, och detta medför ju många missar och tabbar, helt oundvikligt!

Men, risken är ju att om du inte kastar dig ut i det okända kanske det aldrig ens blir av, så hellre leva med fel-prioriteringar, uppfinnandet av hjulet, tiden och energin du lägger på fel saker och sedan lära sig av dom alla.

Vilka av stadens aspekter skulle du lista som mest positiva utifrån ett professionellt perspektiv?

Barcelona är ju väldigt mångkulturellt och många unga innovatörer kommer hit, så vill man så finner man mycket inspiration.

Nätverkandet – verkar finnas en grupp för varje önskemål! SWEA Professional är ett bra exempel på det!

Närheten till det mesta du behöver, både i staden och utanför staden.

Det är även alltid en isbrytare och dörröppnare på andra marknader när du säger att du ringer från kontoret i Barcelona. ALLA verkar ha en väldgt positivt förhållande till just Barcelona.

Vilka aspekter går att förbättra?

Ibland känns det som att man befinner sig i en tidsmaskin… som då har kört bakåt i tiden. Staden känns emellanåt både gammalmodig och långsam i sin utveckling.

Skulle du rekommendera en vän att flytta till Barcelona? Varför?

ABSOLUT, utan tvekan! Skulle älska att få hit och samla alla mina vänner och familj !! Guldkanten på livet som Barcelona ger är just varför! Ljuset, klimatet, möjligheterna. Allt känns exotiskt på något vis.

Ge 3 tips/råd till andra inför starta egen verksamhet/förverkliga sin dröm i Barcelona?

Integrera dig i samhället, lär känna spanjorer och bygg ditt nätverk. Låt dina barn gå i spansktalande skola, där träffar man många nya kontakter.

Om möjligt, skynda långsamt. Gör investeringarna själva. Det ger resultat i slutändan.

Satsa på marknader du känner att du behärskar. Lämna över till agent eller distributörer på de övriga marknaderna som ni ändå vill in på. Spanien är en bra plats att starta eget på. Levnadskostnaden är låg och löner och konsulttjänster är billigare än i många andra länder.

 

 

Maria Larssons Professional Story:

PORTRAIT MPUJOL

Mitt namn är Maria Larsson, jag är från Norrköping, utbildad civilekonom och 36 år gammal. Min familj består av min man Frederick som också är svensk och våra barn Henriette och Diderick som är 5 respektive 2 år gamla. Vi bor i ett hus i Sant Andreu de Llavaneres, barnen går på internationell skola i Montgat och vi har våra kontor mitt i stan. Så jag kan med gott samvete gå i god för Barcelonas fina infrastruktur, det är en stor skillnad mot exempelvis Göteborg där vi bodde tidigare där logistiken med bil inte alls är lika enkel som här. I Barcelona finns otaliga garage, fina motorvägar och rälsar omger staden så det är enkelt att röra sig inom regionen med såväl bil som buss och tåg.

Jag kom hit till Barcelona år 2012 då jag var mammaledig och min man utökade sitt arbete med spanska charkproducenter i Girona. Jag hade redan fått smak på livet som utlandssvensk då jag gjorde en del av mina studier i Zürich. Även i välorganiserade Schweiz såg jag möjligheter i karriären att kombinera en ny miljö och kultur med svenska erfarenheter och kunskaper och på såvis kunna effektivisera och utveckla befintliga tjänster. Så jag applåderade förändringen i min och min mans liv med en utlandsflytt till Barcelona och började söka efter vad jag skulle kunna ägna mig åt här nere.

Innan min mammaledighet hade jag arbetat på Handelsbanken och där bland annat med utlåning till spanska fastigheter så jag visste litegrann om bostadsmarknaden här nere, det tillsammans med vårt eget husköp i Sant Andreu de Llavaneres, gjorde mig nyfiken på om inte fastighetsbranschen kunde vara något där jag kunde ha en fördel av tidigare kunskaper inom finans i kombination med min nyvunna kunskap om Barcelona.

Jag började att arbeta på en mäklarbyrå här nere, med flott kontor, fina broschyrer och ett starkt varumärke. Jag skulle ansvara för att marknadsföra byråns bostäder i de nordiska länderna och således även ta hand de nordiska kunderna när de kom ner hit för visningar. Jag minns när min första kund var i antågande, vi hade talats vid mycket per telefon och mail och jag var så redo att göra min första försäljning. Men, jag förberedde inte besöket mer än att avisera min spanska kollega om vilka hus vi ville titta på och datum och tid för detta. Min spanska kollega var ansvarig för bostäderna och jag skulle fungera som översättare åt min svenska kund och såklart som införsäljare av området i sig sett från ett svenskt perspektiv. Dagen kom och jag och mina kunder klev in i min kollegas bil. Allt som kunde gå fel den här dagen gjorde just det, allt från att min kollegas bil fick bensinstopp, ett av husen vi skulle titta på hittade inte min kollega, vi irrade runt ett tag men gav sedan upp. Husen vi tittade på var större gårdar men i inget av fallen visste min kollega var nga eventuella tomtgränser kunde tänkas gå. Magplask på första visningen, lärdomen var hård men nyttig, när två olika kulturer möts ska man inte ta något förgivet, det outtalade skall alltid uttalas. Ja, en svensk kund vill veta de exakta tomtgränserna, den exakta fastighetsskatten, hur vattensystemet fungerar etc för alla hus som han eller hon besöker, oavsett om intresset för köp finns eller inte. En spansk kund behöver nödvändigtvis inte dessa uppgifter fören han eller hon verkligen har fastnat för en bostad, då kan vi gräva mer på djupet. Inget är rätt eller fel, det som är det mest naturliga i världen i en kultur är motsatsen i en annan. I ärlighetens namn tycker jag inte att kollegan på min byrå bara hade otur med kulturkrocken, bakom den fina fasaden, de vackra broschyrerna dolde sig ett många gånger mycket slarvigt arbete, men det var tydligt för mig att mitt arbete och min möjlighet skulle bli att vara bryggan mellan kulturerna och öppna upp informationen i ett fastighetsköp med transparens för båda parter som största mål.

LGH Poble NOu

Jag hoppade av den fina byrån och startade min egen verksamhet, fastighetsmäkleri med fokus på utländska köpare och i synnerhet svenska köpare. År 2013 ville Bjurfors fastighetsmäkleri i Sverige entra den spanska marknaden. Jag anslöt mig då till deras varumärke och driver fortsatt idag Bjurfors i Katalonien. Vi fortsätter att växa och jag har idag 6 medarbetare hos mig på kontoret. Vår transparenta arbetsmodell har visat sig fungera mycket bra på även andra nationaliteter än svenskar så vi har precis startat att bredda vår aktiva marknadsföring mot de tysktalande länderna. Andelen spanska köpare växar också som även de uppskattar vår affärsmodell.

Det mest utmanande under mina företagare år i Barcelona har varit att lägga band på frustrationen när saker inte flyter på som de borde göra. I början när jag kom hit använde jag mycket energi på att ondgöra mig över ineffektivitet, oförmåga till problemlösning etc. Jag har under åren lärt mig att nästan uppskatta detsamma som skapade så mycket stress i början. Tack vare att jag kommer från en kultur där vi redan från skolan lär oss om kreativ problemlösning, grupparbeten, samarbeten etc har jag kunnat applicera det här på den spanska bostadsmarknaden och på så vis kunnat konkurrera trots att jag från början hade bristfälliga språkkunskaper och inget lokalt nätverk. På köpet fick jag också den spanska kulturen med de starka personliga mötena som i Sverige avhandlas med ett snabbt email men som här faktiskt genererar verkliga möten med intressanta människor där det inte sällan blir meraffärer därför att man faktiskt tog sig tiden och satte sig ner och pratade med varandra istället för det korta email svaret. De många personliga mötena som är min vardag både ger och tar energi såklart, men i det stora hela så är min erfarenhet att affärsklimatet är mycket varmare i Barcelona kontra i Sverige, effektiviteten stryker på foten men jag har kommit fram till att stressen många gånger blir mindre efter ett personligt möte med någon där ett problem skall avhandlas än med en elektronisk diskussion över nätet, så effektivt nej! men humant ja!

Jag fick en fråga om jag skulle rekommendera en vän att flytta ner till Barcelona. Det är för mig ett mycket lätt svar: JA såklart! Livet här rent privat är enkelt att sälja in, det gör jag ju varje dag på jobbet. Vår fantastiska region med allt inom räckhåll vare sig du vill stå på skidor, gå på vingård eller leva strandliv, allt det i kombination med den meteropoliska storstaden är förstår oslagbart. Men , även ur ett business perspektiv skulle jag rekommendera en flytt. Det finns många branscher här nere som inte är lika mogna som i Sverige. Jag ser allt från byggföretagens arbetsmetoder, blomsteraffärerna och trädgårdshandlarnas utbud till våra chiringuitos i Llavaneres menyer. Det finns plats för utveckling!

Mina tre tips som jag vill skicka med till dig som funderar på att förverkliga din business dröm i Barcelona är

  1. Skaffa dig ett nätverk med den bästa yrkespersonen inom varje kategori. För mig betyder det exempelvis: advokat, arkitekt, revisor. Nyckelpersoner i mina försäljningar som jag har ett starkt samarbete med och mycket högt förtroende fö. Inom varje bransch finns det där nätverket som kommer att få dig att kunna hålla din kvalitet på din produkt eller tjänst jämn.
  2. Tro på din grundidé även om den är okonventionell ur en spansk synvinkel. Kanske är det just tack vare det okonventionella som du kommer att lyckas!
  3. Enjoy! Det kommer att vara motigt, frustrerande, tyngre administrativt än vad du med dina svenska ögon kunde föreställa dig från början, MEN Det kommer vara otroligt roligt, för du kommer att ha medvind också och då kommer att kunna se frukten av dina ansträngningar. NJUT och FIRA när det går bra!

*****

Sofia Gidlööfs Professional Story:

unspecified13

Jag heter Sofia Gidlööf och driver butiken Gidlööf sen nästan 6 år tillbaka. Jag är född och uppvuxen söder om Stockholm i Aspudden.

År 2000 , bestämde jag mig för att åka till Barcelona en termin och plugga spanska. 3 månader blev 16 âr.

Här fick jag två barn, Emma och Joan, jag gifte mig, jag byggde ett hus, startade mitt företag och öppnade butiken Gidlööf.

Grund-idéen, med Gidlööf är att köpa in skandinaviska vintage möbler, utan namn, och sälja dom till ett rimligt pris i Barcelona.

Under åren som gått, har nya idéer föds och nya dörrar har öppnats.

Tidigt började vi designa våra egna möbler Gidlooforiginals, och för ett âr sedan startade vi Gidlööf Homestyling, där vi dekorerar hus och lägenheter innan försäljning.

Från Januari i år har vi även börjat köpa och sälja nyproducerade produkter från skandinavien, som vi mixar med vintage. 

bild swea 2

Det är inte alltid lätt att driva ett eget företag. Det är svårt att koppla bort och det finns månader när man undrar om det verkligen är värt det….

Trots fria arbetstider, arbetsuppgifter, semester när du vill och ingen som säger vad ska du ska göra finns det stunder när man tänker att det enklaste och bekvämaste skulle vara att jobba 9-5 och få in sin lön på kontot den 25:e!

Men trots det var nog min svåraste tid i Barcelona strax innan jag startade företaget. Jag och min familj bodde ett år i Stocholm när barnen var små, för att dom skulle bli flytande på svenska.

När vi kom tillbaka till Barcelona, hittade jag inte min plats, det fanns inga jobb och jag kände att jag var bunden till ett ställe där jag inte skulle kunna utvecklas proffesionellt. Därför är att få driva och utveckla Gidlööf en av de bästa sakerna som hänt mig. Varje motgång är en framgång! 

När jag startade för 6 âr sedan hade jag ingen aning om hur jag skulle gâ till väga?

Hitta möbler… Var?    Auktioner, hur fungerar dom?    

Hur ska jag fâ ner möblerna till Barcelona?    IVA? 

Teak, björk, furu?    50, 60 eller 70-tal?    Koppar, rostfritt, mässing?

Bruno Matsson?    Alvaar Alto?    Bernadotte?    Kockum?    Stringhylla?

Allt var nytt för mig!

bild swea 3

Första transporten vi gjorde frân Sverige var en katastrof. Vi bestämde oss får att transportera sakerna i container med båt. Vad vi inte visste var att containern vi hade valt var väldigt stor, och möblerna fyllde ungefär en 10-del. Det tog 2 månader att få den till Barcelona och väl i hamnen fick vi betala skyhöga tullavgifter.

Idag transporterar vi pa ett helt annat sätt, mycket mer effektivt och betydlig mer ekonomiskt

Jag är helt självlärd och det finns inget stopp för hur mycket mer det finns att lära.  

Barcelona är en perfekt stad för en butik som Gidlööf. Det finns ett bra utbud av design och arkitektur. Vad som skulle kunna förbättras är Barcelona-bornas tänk på återbruk, även om det har blivit bättre så är det fortfarande svårt för mânga att lägga pengar på använda saker. 

Pâ frågan om jag skulle rekommendera mina vänner att flytta till Barcelona skulle jag svara JAAAAAA!!! ALLA!!

…. i rent egoistiskt syfte, för att få ha dom nära….

Tre tips om man vill starta eget.

1. Do it!!! Alla problem löser sig. 

2. Ha en väldigt bra revisor!

3. Sluta aldrig att utvecklas.

För att se mer av Sofias vackra möbler gå vidare till gidloof.com

bild swea 5