SWEA Barcelona Bokklubb april

Samtycket av Vanessa Springora

Nu hoppas vi att våren snart är här! Det är i alla fall dags att börja läsa vårens bok i SWEA Barcelonas bokklubb! Varför inte läsa på balkongen, i trädgården, på en bänk i parken eller lyssna under promenaden när vårsolen tittar fram.

Den 29 april kl 19.00 träffas vi för att prata om boken och vilka tankar den har väckt hos oss. Bokklubbsträffen är också en fin möjlighet att ge varandra boktips och att få en trevlig pratstund. Rådande restriktioner avgör om det blir en träff online eller på stan.

Denna gång läser vi Samtycket av den franska Vanessa Springora.
Boken finns inbunden, som ljudbok och som e-bok. Om du vill ha en pappersbok så levererar till exempel Bokus till Spanien.

Samtycket är Vanessa Springoras internationellt uppmärksammade debutbok. Det är 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag i litterära kretsar. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.

Mer än trettio år senare har Vanessa Springora skrivit en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske.

Boken på 176 sidor tar upp svåra och viktiga frågor. Vad är samtycke i en relation? Har man ett fritt val som förälskad trettonåring när föremålet för förälskelsen är mer än trettiofem år äldre? När är man ett offer?
Det här är en bok att diskutera i goda Sweors sällskap.

Samtycket har fått genomgående bra kritik i svenska tidningar.

”Det är en bok skriven för att berätta sanningen, och när jag funderar över varför jag är så imponerad av ´Le consentement´ kan jag bara komma fram till följande: sanningen är definitivt en estetisk kategori.” Svenska Dagbladet

”… hennes poänger är så mycket mera oavvisliga, så blottade i sin egen fruktansvärda logik, när de gestaltas med den exakta litterära prosastil hon i de första kapitlen behärskar till fulländning.” Expressen

Vanessa Springora, född 1972, är förläggare och chef för det ansedda franska bokförlaget Julliard.